Tiden flyger iväg

Hej där hemma. Nu var det längesedan det skrevs något nyhetsbrev inser jag nu när jag sitter och läser det senaste nyhetsbrevet jag lagt upp. Tiden går fort. Här i Santa Rosa är det fortfarande regntid men är väldigt glad över att det är växlande sol och regn och inte bara regn som det var för drygt en månad sedan.
I kyrkan har det hänt en hel del under de senaste två månaderna. Vi ungdomar startade året fulla av energi och idéer för scout och ungdomsarbetet men något hände och denna energi och glöd som fanns i början av året svalnade av. I början var allt på topp med nya program och aktiviteter som var inplanerade. Med ungdomarna hade vi en härlig dag av fasta tillsammans. Från 7 på morgonen till 17 på eftermiddagen då vi alla lagade mat tillsammans och bara var tillsammans och njöt av gemenskapen En fin dag då vi fick söka gud och komma närmare varandra. Vi var också ute vid floden en söndagseftermiddag och spelade vollyboll och grillade korv med bröd, och hade en andakt där vid flodkanten, riktigt fint var det. Vi hade försökt byta dag till lördag istället för söndagskvällar då många är trötta men det funkade inte så vi håller kvar vid söndagarna men närvaron trappades ner och till slut kom nästan inga. För mig var det frustrerande eftersom vi i ungdomsgruppen så många gånger har pratat om att ara trogna och komma på samlingarna och hjälpas åt så att det inte blir så att ingen kommer och utanför står några ungdomar och väntar och blir besvikna när ingen dyker upp och mer då ej igen till ungdomssamlingarna. I söndags pålyste jag på mötet om ungdomssamling på kvällen och uppmanad ungdomarna att komma och det var en glädje att se att de flesta dök upp. Denna kväll var det tänkt att planera men först hade vi en andakt tillsammans och sen gick vi laget runt för att höra hur alla mådde och var de tycker om samlingarna och vad de vill oh vad vi kan ändra. De flesta av ungdomarna har känt likadant, att Gud känns långt borta och att det inte har någon ork eller lust att gå till kyrkan eller ungdomssamlingarna och detta tycker jag att jag märkt av. Dt ar ändå en fin stund då vi fick dela med varandra och fortsätta att öppna upp oss för varandra. De flesta känner av en kallhet mellan oss som ungdomar i yrkan men också en avlägsenhet från Gud. Så mitt förslag till alla var att starta en cellgrupp för tjejer och en cellgrupp för killar under veckan och på söndagar samlas alla och samtala om det man pratat om i cellgruppen och ha en gemensam diskussion och andakt och även lekar eller dylikt. Och att en gång i månaden organisera något lite större, som ett lägerbål, en utflykt till något vattenfall, utomhusmöte, besöka kyrkor och ha ungdomsmöten etc. Denna iden togs väl emot och jag är glad att vi äntligen ska få starta upp cellgrupper vilket jag velat länge men det har känts som om att det inte varit aktuellt för det har verkat som de ej har tid. Men nu verkar det som om att de andra ungdomarna också längtat efter något annorlunda och jag hoppas och ber att detta ska förändra oss och dem.
Scoutarbetet fungerade bra i början av året och i mitten av februari var vi ledare iväg på vidareutbildning där vi lärde oss en del nya saker. Tyvärr så har vi även haft problem med scouterna då det sakas hängivenhet av flera ledare och då huvudledaren började arbeta och en annan ledare började studera fick vi ställa in scoutverksamheten nu under april månad men vi hoppas dra igång iden i maj månad.
Arbetet med söndagsskolan fungerar bra. Vi fundera på att bjuda in någon som arbetat med barn under lång tid i kyrkan för att få en workshop om hur man ger lektioner till barnen i söndagsskolan. Vi håller också på att förbereda något som kallas för ”escuela vacacional” vilket är typ som en söndagsskola under en veckas tid under barnens sommarlov. Detta är något nytt i denna by, som bara funnits under de senaste 2 åren, medan på kusten är detta vanligt förekommande. Vi är i början av planeringen för denna vecka som kommer äga rum under första veckan i augusti och som vi hoppas ska bli till glädje för många barn i byn.
Under påsk hade vi gudstjänster fredag, lördag och söndag. På fredagen hade vi en gudstjänst med de ”7 orden” som Jesus säger på korset innan han dör. Varje grupp inom kyrkan förberedde ett ord var. Först var det scouterna som framförde ett drama, sedan fortsatte ungdomarna med ett drama och lovsångsgruppen med en sång och alla dessa grupper avslutade med en reflektionen. Sedan var det sånggruppen som kallas för ”los caballeros” (männen)med en sång och sedan kvinnogruppen med 3 drama, diakonerna med en sång och reflektion ch till sist huvudledaren i kyrkan som predikade. En riktigt fin och varierad gudstjänst. På lördagen var det bibelstudium och på söndagen uppståndelsegudstjänst med många härliga sånger och lovsångsdans utav söndagsskolbarnen. Med ungdomsgruppen hade vi förberett hamburgare och fruktsalllad efter gudstjänsten som en liten överraskning. En av ungdomarna hade även fixat ett bibelspel liknande vem vill bli millionär med bibelfrågor som vi spelade med hela församlingen efter fikat. Vi anordnade detta för vi vill öka gemenskapen mellan församlingsmedlemmarna vilket jag tror vi lyckades med lite grann. Gamla som unga skrattade och hade roligt tillsamman när v spelade detta spel och fikade tillsammans. Tack Jesus för alla syson vi har runt vår jord och den glädje och kärlek du ger!
För två veckor sedan var alla Pacto (missions-)kyrkor i Amazonas distriktet inbjudna till en gudstjänst och marsch i Baeza, ett samhälle ca 40 minuter bort. Vi var inte så många som åkte från kyrkan, ca 30 st. Gudstjänsten anordnades i en idrottshall och många kyrkor var närvarnade och de var många olika bidrag från kyrkorna, drama, lovsångsdans och sång. Pastorn var inbjuden från Quito och havslutade sin predikan med en mäktig sång där i idrottshallen. Efter gudstjänsten ställde vi upp oss för marshen och gick genom samhället och citerade bibelord och ropade att Jesus lever och hade något drama på gatan. Efteråt hade kyrkan anordnat med lunch för alla som ville. Det är fint att se hur kyrkorna i Amazonas distriktet arbetar för gemenskap och att kyrkor långt bortifrån ställer upp och kommer när sådana här event anordnas. För några år sedan tillbaka samarbetade knappt dessa kyrkor.
När det gäller Edwin och mig så fortsätter vi båda att studera. Jag har precis börjat på en ny kurs på distans. Edwin är i slutfasen av hans examensarbete och han fortsätter att arbeta på miljökontoret i kommunen och har även hunnit med att gå en kurs i ett dataprogram för att göra ritningar så senast månaden har jag inte sett mycket av honom men är nu glad att den kursen är slut =). Jag har under de senaste veckorna varit lite på förskoleklassen som finns här på skolan i Santa Rosa och är med och ser hur undervisningen går till här och lär mig och hjälper till när jag kan. Idag har jag varit där och gjort en fältstudie för mina studier,. Intervjuer med 4 barn, vad intressant dete är att få höra barnens tankar!
Till helgen är det årsfest för byn Santa Rosa och då har jag lovat lärarna att hjälpa dem med barnen i paraden de ska vara med i och dansa. Det ska bli roligt. Det är ca 80 barn i 3-, 4-, och 5 års ålder och med mig är vi 4 lärare, så vi får se hur detta ska gå =).
Vi mår bra och är välsignade med arbete, studier och härliga vänner och familj som finns nära. Vi vill gärna att ni ber för ungdomarna och tonåringarna här. För att de ska komma närmare gud och att det ska väckas en glöd att tjäna samhället och dess tonåringar och ungdomar som har det svårt. Många kommer från hem där aga är vanligt och få föräldrar visar sina barn den kärlek de behöver. Det är för det mesta slag och hårda ord. Detta bidrar till att de tar till alkohol och droger som är lätt att få tag på. Snälla, var med oss i bön för dessa ungdomar som far illa.
Många hälsningar från Jennie och Edwin, Santa Rosa, El Chaco, Ecuador
PS. Ni får ursäkta att det blev ett långt brev men jag hade mycket och berätta nu när det gått ca 2 månade sedan jag skrev senast.