God jul och gott nytt år!

God Jul och Gott nytt år!
Detta är första gången jag skriver i denna blogg så jag vill börja med att presentera mig. Mitt namn är Jennie Olausson och jag kommer från Sollebrunn som ligger nära Alingsås i Västra Götaland. Jag har varit ute flera gånger i Ecuador, bland annat på Apg 29 och som volontär.

Sedan maj förra året bor jag i Ecuador tillsammans med min man Edwin Aigaje som är från Santa Rosa, Ecuador. Från september till slutet av november var jag med som ledare på Apg 29 som hade sin huvudbas här i Santa Rosa. Det var en härlig tid att på nytt få vara med på en Apg-skola och denna gång som ledare vilket var en ny erfarenhet för mig eftersom jag år 2008 var jag med som ledare under några få veckor bara. Det var tre intensiva, härliga, underbara, intressanta och också jobbiga månader. Mycket arbete med det praktiska, riktigt bra lektioner, kulturkrockar, härliga andakter, utmanande praktikveckor i landets olika regioner och underbart att få se hur Gud rörde vid och förvandlade människor, framförallt att se förvandlingen av eleverna på skolan. Jag är jätteglad att jag fick vara med som ledare och få se hur alla på skolan växa i Gud och i sig själva.

Nu är det drygt en månad sedan skolan tog slut och jag är nu officiellt här i Ecuador som SMK´s volontär. Jag och Edwin planerar att stanna kvar i Ecuador till sommaren och under denna tid kommer jag att stötta det lokala arbetet i kyrkan Monte de los Olivos (Olivberget), Edwins hemförsamling här i Santa Rosa. Jag kommer stötta scoutverksamheten och vara lärare i söndagsskola. Jag kommer även att stötta lovsångsteamet, starta upp en cellgrupp för ungdomar i vårt hem och eventuellt starta upp en dansgrupp vilket det verkar finnas intresse för och vilket är något som jag tycker är väldigt roligt.
Edwin är med och är engagerad i lovsångsteamet i kyrkan och ska även börja stötta arbetet i söndagskolan. Utöver detta så håller han på och skriver sitt examensarbete för att bli klar miljöingenjör. Under våren kommer jag också att fortsätta mina studier till förskollärarare på distans från Sverige.

Under december månad har det varit fullt upp, vi hade en haik med ca 15-20 scouterna vilket var riktigt imponerande och se hur mycket kunskap de har om olika växter och träslag här i regionen, från de allra minsta på 6 år till de största på 12 år. Jag antar att detta är en naturlig del av deras liv då de flesta kommer från lantbrukarfamiljer och är vana vid att följa med sina föräldrar upp till sina finkor (ägor där de odlar eller har mjölkkor). Vi har övat in julsånger och ett drama med ungdomarna inför jul och ett juldrama med scouterna. Vi har genomfört en julmiddag med program för tonåringarna och ungdomarna från byn då det kom ca 50-60 st. Det blev en lyckad kväll och det var roligt att kunna genomföra denna aktivitet för ungdomarna i kyrkan och även de som inte bukar gå till kyrkan. Inför jul så övade även jag och några tjejer in en lovsångsdans vilket var ett uppskattat inslag under julfesten i kyrkan den 25:e december.

Under nyårshelgen var Edwin och jag iväg med familjen för att besöka Oyacachi, den by där Edwins far föddes. Det var 2 händelserika dagar då vi fick se historiska platser och höra minnen från för. Vi fick även träffa många släktingar där och besöka kyrkan som har ca 200 medlemmar och över 100 barn i en by som har mellan 2000-3000 invånare, dvs. att ett stortprocenttal av invånarna är kristna. Jag vill i detta brev skicka en hälsning till alla kristna bröder och systrar i Sverige från vår broder Nestor Parríon, Edwins pappas kusin som hälsar så gott till alla där hemma.

På kvällen den 31:e hade vi en bönenatt i kyrkan från 19.30–01.00 då många var med och deltog i gudstjänsten. Jag tillsammans med några tjejer i församlingen hade övat med lovsångsteamet och var med och sjöng, vi dansade också en lovsångsdans till Öppna mitt hjärta. Med ungdomarna genomförde vi ett drama, några barn deltog med en dans och några av de äldre i församlingen sjöng några sånger. Innan tolvslaget gick vi ut och fick höra rim om församlingsmedlemmarna som damerna i kyrkan hade förberett vilket var roligt och uppskattat. De hade även gjort en Año Viejo som är en uppstoppad docka som man bränner upp på tolvslaget, en tradition här i Ecuador. Vi hade innan detta fått skriva på lappar var och en, saker vi ville lämna från det gamla året och dessa lappar brände vi upp tillsammans med dockan för att lämna det gamla och gå in i det nya året. Efter att ha kramat alla och önskat gott nytt år och guds välsignelse gick vi in i kyrkan igen och började det nya året med att fira nattvard tillsammans innan vi gick hem för att sova.

Nu har det nya året börjat och vi ska sätta igång med planering av alla aktiviteter som kommer att genomföras i kyrkan. Jag är tacksam för det år som har varit och ser fram emot det som väntar under detta nya år. Jag ber att Gud ska få använda mig och Edwin på bästa sätt under denna tid som vi får vara här. Jag be om förbön för allt som ligger framför, studier för oss båda och planering inför alla aktiviteter i kyrkan.

Jag önskar er alla Guds rika välsignelse och Gott nytt år!

/ Jennie Olausson