It’s beginning to look a lot like Christmas

Ytterligare två veckor av arbete med engelskaklubben har passerat sedan vår halvtidsrapport och om tre veckor har vi landat på Arlanda. Detta innebär att vi bara har en ”vanlig” vecka kvar i Asbest innan det är dags att åka hem vilket känns helt sjukt. De senaste två veckorna har varit bra. Arbetet med engelskaklubben har flutit på utan allt för stora svårigheter och det känns som att det äntligen börjar bli lite struktur på dagarna i Yekaterinburg vilket känns fantastiskt.

I Yekaterinburg har vi kommit i kontakt med och börjat lära känna en familj från USA som varit i Ryssland som missionärer i 18 år och nu när vi börjat få lite struktur på turerna dit har vi kunnat börja besöka deras hem och fått lite tid till att sitta ned och prata. Att få den möjligheten har varit otroligt värdefullt. Framförallt att få känna sig förstådd. Även om vi inte tänker likadant som dem i alla frågor så har de en annan förståelse för hur det är att befinna sig i en annan kultur än sin egen och jag tror att det hjälper dem att förstå mycket av den frustration som vi ibland kunnat känna. Att få kliva in i deras hem har ofta känts som att man får kliva ut ur Ryssland ett litet tag. Och i torsdags var det dessutom Thanksgiving vilket  att  känslan av att kliva in i Amerika blev ännu större. Det hade julpyntats. Där fanns en plastgran med på tok för mycket lampor i och runt granen kretsade ett legotåg. Sen fanns det glitter lite här och där och i högtalarna spelades det julmusik. Helt underbart.

Under de senaste veckorna har vi även haft två besök från Sverige. Även samtalen med dessa besökare är väldigt värdefulla då de också är sånna där tillfälle då man känner sig förstådd. Nackdelen med besöken från svenska gubbar, vilket det oftast är, är att vi ofta får känna oss lite undanskuffade av dessa besökares närvaro. Att planera transport och annat för oss blir inte längre så viktigt utan det känns lite som att det får bli som det blir vilket resulterar i en del problem med vårt arbete.

Som sagt var har de senaste veckorna varit bra även om vi är trötta och den lediga vecka som vi påbörjar efter kvällens lektion är väldigt välkommen. Utöver att vi är trötta har Lisa drabbats av någon typ av magåkomma. Den senaste rapporten säger att hon blivit matförgiftad. Vi hoppas att hon ska tillfriskna så snart som möjligt och att hon ska känna sig pigg och kry på tisdag då vi påbörjar vår semesterresa.

Den senaste veckan har vi haft några av våra bästa lektioner i engelskaklubben. På tisdagens lektion var det en av kvinnorna som tagit med sig en tårta och vi satt ned kring fikabordet tillsammans och fick det bästa samtalet vi haft under en fikarast så här långt. Även i lördagsgruppen kändes det som att det gick lättare att få kontakt under tepausen och det känns lite tråkigt att det dröjer två veckor innan vi får se grupperna igen (dock inte tillräckligt tråkigt för att vi ska kunna klara oss utan vår semestervecka).

Nåd och frid

Hanna, Jonatan och Lisa

  • Torgny Veibäck

    Hej på er, det var trevligt att träffa er i Asbest. Jag är ju en av dessa gubbar som besökte Asbest i ”Business Incubator”, det andra missionsprojekt som Missionskyrkan har i Asbest just nu. Beklagar att vi tog en del av era resurser. Jag lovade tipsa er om hur ni kan konvertera bilder för att kunna publicera dem här. Ladda ner programmet GraphicConverter (gratis att testa) på http://www.lemkesoft.com. Öppna bilden och gå sedan till Bild -> Storlek -> Skala och välj en storlek och sedan ”Spara som”. Där är det också jättelätt att beskära mm.
    Ha det så bra på er semester, och lycka till de sista lektionerna.
    Hälsningar Torgny