Dödsorsak: kvinna

Hemkommen efter bl a ett besök på bokmässan i Göteborg. Flera starka intryck – starkast var nog seminariet om: Cause of death: woman.

 

Visste du att våld i nära relationer och våldtäkter dödar och skadar fler kvinnor i åldern 15-44 år än krig, malaria och trafikolyckor tillsammans. Uppgiften kommer från Världsbanken. Det känns oerhört och rubriken Dödsorsak: kvinna känns ytterst relevant samtidigt som det är helt absurt att det ska vara så.

 

Tur att det finns människor som engagerar sig. Tre journalister: Karin Alfredsson, Kerstin Weigl och Linda Forsell (bild) dokumenterar våldet och reser runt i 10 olika länder i värden. Det var förstås förfärliga bilder vi fick se – men också hoppfulla. Vem trodde t ex att Sverige var världsbäst på området? Vi börjar väl lära oss nu att det finns andra som kan mer. I deras arbete sticker Spanien ut. De har tydlig lagstiftning sedan 2005 med särskilda domstolar som alltså har hög kompetens i frågorna. I Brasilien finns särskilda kvinnopolisstationer med kunskap.

 

Sen handlar det om modiga individer. I Pakistan finns en kirurg, en man, som gör stor skillnad. Han är en av de förändrare som kommer att presenteras när det här projektet sjösätts.

I Egypten omskars 9 av 10 flickor för kanske 10 år sedan. Lilla Padour dog. Hennes mamma tog upp kampen mot könsstympningen. Nu är det olagligt och idag omskärs ”bara” en 1 av 10.

 

Det här journalistiska projektet ska bli en hemsida tillgänglig i hela världen på flera språk. Dokumentation är viktigt men också hopp. Människor som gör skillnad i arbetet kallas förändrare. De lyfts fram för att visa att det går att göra livet bättre för kvinnor, barn och också förstås män. Vi behöver öppna ögonen för att förändring ska ske. Våldet måste stoppas.

 

Jag ser fram mot att följa arbetet vidare och de här tre modiga journalisterna. Läs mer på http://www.causeofdeathwoman.com/