Fönster

Jag var i en alldeles nyinvigd kyrka i söndags i Årsta. Enskede församling av Svenska kyrkan har byggt nytt. Vilket kyrkorum! Stora stora fönster runt hela kyrkorummet. Alla utom ett satt högt upp och där jag satt var det blå himmel med små vita molntussar. Ljuset – jag säger bara ljuset!

Kyrkan invigdes just i söndags i en denna förort till Stockholm. Det fönster som inte lät blicken vila på himlen påminde tydligt om att kyrkan också är rotad på jorden. Ett bostadhus sätter kyrkan i sitt sammanhang. Här lever människor sina liv. Fönstren betyder både utsikt och insikt i dess olika betydelser.

Tog en kaffe på restaurangen tvärs över rondellen. På båda sidor om mig pratades om kyrkan, om dop och vart man tar vägen när livet tar slut. Den var fin kyrkan, sa en man bredvid.

Så kommer jag hem och lyssnar på Leif GW Perssons sommarprogram. Oväntat sångval. Bland dansbandslåtar och opera flera väckelsesånger, jag tror han valt dem från frälsningsarméns skivor med kända artister som kom för några år sedan. Leif GW talar varmt om betydelsen av Blott en dag och att vänta något mer efter detta liv.

Existentiellt hette konserten jag var på i Årsta nya kyrka. Ja, det blev en hel kväll om tro och liv och existens. Tack till kusin Marianne och hennes svärfar Alf m fl för den underbara timmen med musik, sång och text. Det blev som ett fönster det också – med både utsikt och insikt i livet.