Gästblogg – Nya människor i nya församlingar, på nya platser och i nya miljöer

Peter Svanberg arbetar med församlingsplantering, omstartsförsamlingar och volontärarbete i Missionskyrkan.

”Sverige är ett missionsland”, hör vi Carl-Olov Hultby säga i sitt videoinlägg härom dagen på den här bloggsidan. Och det är bara att hålla med. Allt fler människor i vårt land framlever sitt liv utan kontakt med kristna människor i sin omgivning eller kontakt med en kristen församling. Inte mist gäller det yngre människor i vårt land. Vad gör vi åt det?

Svaren är säkert många. Strategierna varierande beroende på vem man frågar. Men en sak är säker. Vårt land behöver fler människor som lever i ett överlåtet lärjungaskap och i efterföljelse av Jesus. När vi arbetar med församlingsplantering i Missionskyrkan är just detta en av de bärande anledningarna. Fler efterföljare till Jesus! Och för det behöver vi fler församlingar!

Jag brukar använda en liten slogan när jag är ute och talar om vårt församlingsplanteringsarbete. Det handlar om ”nya människor i nya församlingar, på nya platser och i nya miljöer.” En av dessa nya platserna eller miljöerna är Hageby i Norrköpings södra utkant. Under hösten arbetade vi med en förstudie och sedan februari är nu arbetet med att plantera en församling som speglar den etniska och kulturella mångfald som finns i den delen av staden i full gång.

I söndags fick jag ett SMS. Det berättade om den dophögtid som just hölls i Vidablickskyrkan (moderförsamlingen till församlingsplanteringen i Hageby). En ung kvinna som tagit emot Jesus i sitt liv ville tydliggöra sitt beslut att bli hans efterföljare genom att döpas. Många från Hageby fanns på plats och kunde tillsammans med medlemmarna i moderförsamlingen dela glädjen över att Guds rike går framåt.

Genom att målmedvetet arbeta med att plantera nya församlingar utöver vårt land är vi med och tar ansvar för vår uppdrag att bedriva mission också här hemma i Sverige! Och en människa i taget och en församling i taget och en plats i taget får vi vara med och se Guds rike växa i vårt land.

Peter Svanberg
Samordnare för församlingsplantering i Svenska Missionskyrkan