Gästblogg – Kvinnlig elbasist sökes…

Lena Wohlfeil är musikkonsulent i Svenska Missionskyrkan.

Just nu är jag inne i en intensiv period av planering av de gemensamma gudstjänsterna i den kommande kyrkokonferensen i juni. Gudstjänster, andakter och morgonböner ska fyllas med innehåll. Det är frågor om tema, texter, böner, sånger och inte minst vad gudstjänsten ska ha för karaktär. Så kommer frågan om vilka personer som kan och vill vara med och gestalta och förverkliga innehållet. Jag och min musikkollega Hanna Ekstedt sitter med pannorna i djupa veck när vi bollar namn på möjliga musiker. Män, pojkar och grabbar … Men var finns musikertjejerna, kvinnorna och damerna som spelar elbas och trummor med självförtroende så det svänger?! Sång, orgel, piano, flöjt och fiol, javisst. Där hittar vi flera. Men goda kvinnliga musiker på elbas, elgitarr, percussion och trumset?

Licenserad CC-by-nc-nd av mcmrbt på Flickr.

I söndags medverkade jag i gudstjänsten i Missionskyrkan i Uppsala. Med i gudstjänsten var också ett nystartat rockband, something.com, bestående av fem grabbar i 5:an. Sällan har jag hört 11-åringar spela så tight och nyanserat, de var jätteduktiga.

Men nu kan jag inte låta bli att fundera på vart tjejerna finns, som jag tror kan spela lika bra. Har de för få förebilder eller vad beror det på? Är det så att vi, utan att tänka oss för, föreslår att dottern ska spela piano och sjunga medan grabben får en elgitarr? Är vi själva de förebilder som visar att tjejer skall sjunga, medan killarna sköter kompet och tekniken? Tänk om vi kunde lära våra döttrar och söner att vem som helst kan kliva in och ta plats bland sladdförsedda och ljudstarka instrument utan att det är något ovanligt eller konstigt med det.
Så om du träffar du en tjej som vill börja spela elbas eller trummor, se till att uppmuntra henne och har du möjlighet så ge henne tillfällen att spela. Hon behövs och kommer att fylla ett tomrum.

Lena Wohlfeil
Musikkonsulent