Gästblogg – Kyrka och samhälle

Inga Johansson är pastor och handläggare för Kyrka och Samhälle på Missionskyrkan.

Kul att få gästblogga!
Nu har jag jobbat i sju månader på Missionskyrkans nationella enhet och jag känner att nu trivs jag verkligen! Jag har förmånen att få jobba med det område som vi kallar Kyrka och Samhälle. För varje dag som går förstår jag mer och mer att detta är ett stort och angeläget område för oss som kyrka. Hur kan vi vara en kyrka som gör skillnad, inte bara för oss i kyrkan, utan också göra skillnad i samhället, finnas med och påverka och förändra? Det handlar om kärlekens tjänst, diakoni, att ge utryck för Guds kärlek så att människor kan återupprättas och få leva med mänskligt värde .

Ellen och Muhammed i Nässjö

Mars månad har varit en resemånad för mig. Jag har fått möjlighet att besöka flera olika platser i landet och träffat många härliga engagerade människor som vill göra skillnad. Jag blir glad i själen bara jag tänker på hur många vi är i församlingar och nätverk som ger av tid, kunskap och kraft för att förändra och göra skillnad. I Nässjö missionskyrka var det ett myller av liv på kyrktorget. Det var tid för läxläsning. Barn med olika nationaliteter fick hjälp med matte, svenska, samhällkunskap, engelska och andra ämnen. Ideella ledare, unga och äldre, en del pensionerade lärare, möter barnen en kväll varje vecka. Jag satte mig hos Mohammed och Ellen. Det märktes att Mohammed gillade sin ledare Ellen. Mohammed försökte skriva på svenska… inte så enkelt men med hjälp gick det riktigt bra.

Träff om Kyrka - arbetsliv i Göteborg

I Göteborg mötte jag ett 20-tal medarbetare, präster, diakoner, pastorer och företagsledare. Vi samtalade om värderingar, människors värdighet, medmänsklighet och makt i arbetslivet. Magnus Sundemo , fackordförande på Volvo och också ordförande i Betlehemskyrkan i Göteborg talade om den inre kompassen, om att låta inre värderingar styra förhållningsätt i arbetet. Det är fantastiskt vilket engagemang det finns både i kyrkan och i samhället för medmänsklighet och ett värdigt liv! Tillsammans kan vi verkligen göra skillnad, eller hur?

Inga Johansson
Pastor och handläggare
Kyrka och Samhälle

• Ake B W Nordqvist

Inga!
    Det gläder mig att se och höra ditt engagemang för kyrkan i relation till samhället och arbetslivet, där de flesta människor i aktiv ålder finns under dagarna. Nu när jag lämnar in efter de senaste åren i direkta uppgifter in emot arbetslivet har ju inte behover minskat efter att ha någon att dela de mjuka frågorna med. Tvärtom. Så satsa vidare och ta till vara på den kunskap som finns bland pastorer och diakoner. Det gör skillnad med dessa på arbetsplatserna.
    Din vän och kollega
    Åke Nordqvist

• Inga Johansson

Hej Åke!
      Tack för dina uppmuntrande ord! Vad lämnar in? Du finns väl kvar? Det känns väldigt roligt och viktigt med ditt stöd! Jag vet att du gjort och gör ett fantastiskt arbete. Untan dig hade Kyrka Arbetsliv inte funnits!
      Tisdag 5 joul ska vi ha Lunchseminarieum i domkyrkan i Visby, Almedalsveckan! Välkommen! Lev väl! Kram Inga J