Konfirmation och föräldrastöd

Har just nu förmånen att tillbringa tre veckor med ett gäng konfirmander och ledare på ”Fjällkonfa” i Hemavan. Du kan följa vad som händer genom den blogg (med många bilder) som konfirmanderna skriver varje dag på www.fjallkonfa.se.

I en undersökning som nyligen gjordes i Svenska kyrkan poängterades hur viktig konfirmationstiden var för att tron skulle växa bland deras medlemmar. Jag är övertygad om att det är lika viktigt i vårt sammanhang. Ett prioriterat område i varje församlings liv borde därför vara konfirmationsläsning. Oavsett om man har resurser att bedriva det på egen hand hemma i församlingen eller om man stödjer ungdomarna så att det har möjlighet att åka på något av de läger som ordnas av exemplevis distrikten.

En av våra församlingar i Övre Norrlands distrikt, som inte själva har resurser att bedriva konfirmationsundervisning på hemmaplan, stödjer målmedvetet ungdomar ide har kontakt med genom att subventionera lägeravgiften till Fjällkonfa. De talar lyriskt om vilken betydelse lägret har för såväl ungdomarna själva som deras föräldrar/familjer.

För denna församling är detta en av deras viktigaste evangelisationssatsningar. Ett bra exempel på hur man kan lösa det när man inte själv har möjlighet att erbjuda konfirmationsundervisning på hemmaplan.

I en annan tidning läste jag nyligen en undersökning om vilka personer som är de viktigaste förebilderna för att unga skall få en levande tro på Jesus. Ungdomsledare i våra barn och ungdomsgrupper hamnar naturligt högt vilket understryker vilket viktigt arbete som görs i våra föreningar vecka ut och vecka in. Den allra viktigaste förebilden är dock de egna föräldrarna!

Vi vet att det inte är lätt alla gånger att vara förälder. Vi vet att det för många kristna föräldrar är en stor vånda hur man på ett naturligt sätt talar om sin egen tro med sina barn. Här tror jag vi kan göra ännu mer för att stödja, och ge redskap till, föräldrar i våra församlingar så att de blir trygga och glada i sin tro och i sitt föräldraskap och därmed kan förmedla en levande tro till sina barn.

Nu önskar jag dig en riktigtskön sommar och ber att du skall få många tillfällen att i avkoppling och vila möta Jesus Kristus på ett personligt sätt!

/Klas Johansson

PS. Eftersom det är semestertid hälsar mina kollegor att det kanske inte kommer ett nytt inlägg varje vecka under sommaren här på bloggen. Vi lovar däremot att återkomma med vanlig regelbundenhet efter sommaren. DS