Växandets tid.

Växandets tid.

 Under ett förlängt veckoslut har jag varit ute och åkt motorcykel. Jag har kört genom Dalsland, Västergötland, Småland, Östergötland, Närke och åter till Värmland. Det är så oerhört vackert just nu. Den spirande vårsäden på åkrarna varvas med blommande rapsfält. I samhällena slår syrendoften emot mig. I hagmarker blommar maskrosor och hundkex. Tar jag en paus vid vägkanten njuter jag av fågelsången. Det är så vackert! Växandets tid är fantastisk!

I början på förra veckan besökte jag Styrsö nya Missionskyrka. Det var Strategigruppen för Vi Vill Växa och Arbetsgruppen för Retreat och Andlig vägledning som avslutade sitt arbete.

Det förekommer många avslut nu i vår kyrka. Avslut som förhoppningsvis leder till nystart.

Båda grupperna har haft växten på sin agenda.

 Det är så vackert när det nya livet tar form. Det var det jag njutit av under med MC-resa. Men det är lika vackert när vi får vara med om växandet i våra församlingar. För ett par söndagar sedan firade jag gudstjänst tillsammans med i Norra Råda missionsförsamling någon mil norr om Munkfors. Förra året var medlemstalet nere på fyra. Men så går ett par in i församlingen och tar ansvar. Deras dotter och måg med familj flyttar också till bygden och så var det åtta medlemmar. När jag besökte församlingen hälsades två holländare välkomna till församlingens gemenskap. Så nu är det tio medlemmar. Fantastiskt!

 I Fellingsbro arbetar vår distriktskonsulent Eddy Alexandersson på deltid. Församlingen där har under lång tid haft kontakt med flyktingar från olika delar av vår värld. Det finns olika mötesplatser i församlingen och en ny mötesplats har blivit bibelstudier på engelska. Där har frågan om tro och församling vuxit. Sedan nyår har församlingen haft glädjen att få hälsa 15 nya medlemmar välkomna. Vilken glädje!

 Styrsö missionsförsamling har varit med om en fantastiskt intressant tid de senaste åren. 2002 bestod församlingen av 16 medlemmar och medelåldern var hög. Idag består församlingen av 48 medlemmar och de har nybyggd kyrka som också kan användas som retreatgård.

 Nästa vecka möts ombud från alla håll i landet till kyrkokonferens. Det mesta talar för att vi bildar en ny kyrka och det blir en historisk konferens. När vi bildat en ny kyrka tycker jag det skulle vara väldigt intressant om vi tog chansen i församlingarna att tänka nytt och framåt. Hur ser vår omvärld ut? Vilka behov finns? Vad behöver vi lämna av form och tradition för att skapa utrymme för nya människor. Hur ser vårt realistiska önskeläge ut om fem eller tio år?

Uppdraget är detsamma.

Formerna växlar.

Gud gör oss djärva!

Roland Brage

Distriktsföreståndare