Afrika ligger i Västberga

Kärlek och Sanning heter en församling som inte direkt påminner om någon annan av församlingarna i Missionskyrkan och Gemensam Framtid.

Ibland talar vi om migrantförsamlingar och menar sådana där merparten av medlemmarna har sina rötter någon annanstans än i Sverige. Kärlek och Sanning är en sådan församling. De flesta som firar gudstjänst i Kärlek och Sanning har sina rötter i Centralafrika och har franska som ett av sina modersmål.

Härom veckan var jag där. Man firar gudstjänst i Västberga industriområde i en av Storstockholms södra förorter. Högst upp i ett sexvåningshus har man inrett sin gudstjänstlokal.

Gudstjänsten börjar med lovsång och bön som pågår ungefär i fem kvart. Bönerna brusade som stora vatten. Jag deltar gärna i de bönerna men jag brusar inte så mycket för egen del.

Därefter vidtar predikan som pågår en knapp timme. Därefter mera sång och bön. Efter gudstjänsten är det kyrkkaffe för styrelsen och undertecknad. Kärlek och Sanning vill tala om tillhörighet till Missionskyrkan och Gemensam Framtid. De vill höra ihop med andra församlingar. De vill känna att de tillhör en större gemenskap. De deltog, som åhörare, i Filadelfiakyrkan i somras den dag då vi bildade Gemensam Framtid.

Jag frågar varför det mesta i gudstjänsten sägs eller sjungs på svenska när de allra flesta helst tycks vilja prata franska. – Men vi bor ju i Sverige säger styrelsen och då behöver vi tala svenska. Dessutom kommer det folk till församlingen som inte kan franska. – Det är svenskan som förenar oss och så förstås tron på Jesus och viljan att vara tillsammans i en församling.

Det är hög tid för gamla och nya samfund att inse att det Sverige där många av oss växte upp inte längre finns kvar. Afrika finns inte längre bara långt borta utan också i vår omedelbara närhet. En gudstjänst kan ha många olika uttrycksformer men det kan inte vara det avgörande.

Det avgörande är väl snarare att vi känner igen varandra som Jesu lärjungar och därefter tar konsekvenserna av att världen bor i vårt eget land

/Olle Alkholm

• Krister Gunnarssom

Ett fantastsikt exempel på hur vi kan växa i ömsesidighet tillsammans emd syskon från hela världen. Bra Olle att du tagit kontakt!

• Ntandou

Tack för artikeln från Västberga. Det jag inte ens kunde läsa mellan raderna är hur denna församling löst sin pastorsfråga. Vill de även där ha samarbete med Gemensam framtid? Är det kanske dags för en ny missionär från Centralafrika?
    Eller vill de ha en svensk pastor?

• Olle Alkholm

Just nu har församlingen regelbundna besök av en pastor som bor i Paris.