Drömmar från fotbollsskolan

För tre år sedan exakt befann jag mig i värmen i Kongo-Brazzaville som fotbollsvolontär. Där träffade jag många ungdomar bland annat Dieu Le veut.

Jag undrade vad han hade gjort med sina fotbollsskor då dobbarna var helt utslitna. Har du slipat ner dobbarna på asfalten frågade jag?

Nej, jag har spelat med dessa skor sedan starten av fotbollsskolan, var hans svar. Senare gick vi till fotbollsskolans förråd och letade efter ett par begagnade fotbollskor från Sverige som han kunde köpa för en billig slant. Många barn här drömmer om att bli fotbollsproffs men fotbollskolan är mer än bara fotboll. Den betyder för många en plats där man får växa som människa. Genom fotbollsskolan får man hjälp med läxläsning och kan genom skolans bibliotek låna böcker. Dieu le veut som betyder ”Gud vill” vill bli läkare. Då kan jag hjälpa människor i Kongo att få ett bättre liv berättar han, det är hans dröm.

Emil Pettersson läser globala studier och är för närvarande praktikant på Svenska Missionskyrkan. Tidigare har han varit fotbollsvolontär i Kongo-Brazzaville.