Jesus Saves men…

Fotboll har mer med Gud att göra än man kan tro. Det har vi på sätt och vis tagit fasta på i årets insamlingskampanj.

Min gamla mamma skulle i vilket fall som helst stämma in helt och fullt i det.  Varannan tisdag brukar Smögens missionsförsamling komma till äldreboendet där mamma bor och sjunga gamla läsarsånger. Varannan tisdag är det Svenska kyrkans tur. Min mamma gillar detta skarpt. Hon kan alla sångerna. De sitter som berget även om närminnet är helt borta. Detsamma gäller viktiga fotbollsmatcher. Och eftersom hon vet att hon glömmer ber hon personalen komma ihåg när det är dags att bänka sig så hon inte glömmer.

Hon försitter också sällan chansen att tala om hur hon vill ha det ”ovan där”. Finns det inte sport i himlen så vet jag inte hur jag ska stå ut där brukar hon säga. ”Sjunga lovsånger orkar man ju inte hela tiden”.

Jag vet inte hur det är med er, men min mamma skulle skrattat högt åt affischen ”Jesus Saves” som någon satt upp på en vägg i Liverpool. Ja, inte åt den förstås, utan åt den lustigkurre som klottrat dit tillägget ”men Kenny Dalglish slår in returen!”

Sånt skrattar vi åt, min mamma och jag.

Hör du till dem ska du inte missa detta julklappstips som på ett skönt vis förenar fotboll och tro. Boken heter ”Guds hand” (Cordia) och är skriven av Petter Karlsson. Här kan du läsa om när påvens livvakter drar ut i strid på fotbollsplanen. Om supportern som lät döpa alla sina ungar efter favoritlaget. Om hur Uri Geller en gång satt på en läktare och försökte böja in frisparkar i krysset med tankekraft – och mycket mer. Om Madonnan och den makalöse Maradona.

Och vill du läsa mer om vad fotboll har med fattigdomsbekämpning att göra i Svenska Missionskyrkans internationella arbete så finns det här: http://www.missionskyrkan.se/Svenska-Missionskyrkan/Varlden/Projektkatalog/Kongo-Brazzaville/Bakgrund/ Advent!