Maktens rädsla

Att läsa och titta på tv samtidigt är kanske inte det optimala men det händer att jag gör det. Igår kväll satt jag och läste ur Vibeke Olsson roman Sågverksungen som handlar om de stora strejkerna vid sågverken i sundsvallsbygden 1879. Boken, som skildrar händelserna ur den elvaåriga Brickens perspektiv, fångade mig. Ändå kunde jag inte undgå att höra hur Libyens ledare Mohammar Gaddaffi uppmanade sina landsmän att döda alla som försöker göra uppror mot honom.
Sundsvall 1879 och Libyen, och hela Nordafrika, 2011. Vísst låter det som två helt skilda världar och ändå krävs det inte så lång tid för reflektion för att upptäcka likheter. Folkets längtan efter frihet och makthavarnas rädsla för att mista sina positioner har alltid skapat konflikter.
I Sundsvall uppmanade de strejkande att stadens krogar skulle hållas stängda så länge strejken varade så att inga arbetare skulle frestas att supa och festa när de inte gick till jobbet. Det gjorde att ordningen i staden blev betydligt bättre under den här tiden. Ändå skickade landshövdingen efter ett antal militärfartyg som skulle skydda bygden mot de strejkande. Det var ett tydligt exempel på vad som kunde ske när makthavare lät rädslan styra sina handlingar.
Återigen ser vi hur folks frihetslängtan skapar oro och rädsla i maktens boningar men låt oss hoppas och inte minst be att folken ska få sin frihet utan att alltför mycket blod ska behöva flyta, fast det har det väl redan gjort.