”Där alla tänker lika, tänks det inte mycket”

Mitt favorticitat från idag är flera hundra år gammalt och skrivet av Voltaire, citerat av Bo Edvardsson på denna förmiddag; ”Där alla tänker lika, tänks det inte mycket.” 

Men favoritföredraget hölls av Tomas Kazen på seminariet: ”Kristen på 2000-talet” och citatet ovan passar bra in också i det. Några tankar från seminariet var att glappet mellan bibelns texter och vår moderna världsbild är enormt idag. Hur hanterar vi det? Hur gjorde den första generationens kristna? Hur förhöll de sig till evangelieberättelserna? Gick de på vatten? Stillade de stormar på lokala insjöar? Eller tolkade de berättelserna teologiskt? Predikade de ett bokstavligt helvete? Var de exorcister? Några gjorde det. Andra inte.  Det fanns olika tolkningar redan från början. 

Och en uppmaning från Kazens seminarie: ”Våga vända och vrida på allt!” ”Vi kommer aldrig att bli överens. Vi behöver inte bli överens, men vi måste fortsätta samtala (och tänka skulle jag vilja tillägga) och inte blunda.”

Åh, jag blir så sugen på att vrida och vända! Jag måste nog, på ett eller annat sätt, se till att få mer tid för teologi, studier och förkovring! På min nuvarande tjänst har jag snart jobbat i 10 år. 20 år totalt som pastor.  Jag älskar ”min” församling! Men ett friår för fortbildning hade inte suttit fel! Möjlighet att hinna tänka lite mer och samtala med litteratur och människor på heltid eller deltid.

I brist på friår får man glädja sig åt denna vinterkonferens och det gör jag, trots mitt gnäll om brist på ”luft” mellan passen. Så ingen tror något annat.