Distrito Kichwa

Pactokyrkans båda styrelser (den administrativa och den pastorala) fortsätter med besök i de olika distrikten vi har. Nu i helgen var vi i Distrito Kichwa, området runt Cayambe där nästan alla församlingar består enbart av indianer. Vi samlades med styrelserna i Oyacachi, en liten bergsby på östsidan av Anderna, ca 3200 m.ö.h. Den gamle pastorn Jaime Lomas, som var först med att predika evangeliet i Oyacachi för ca 40 år sedan berättade att byn antagligen skapades av Inkaimperiet, då de förflyttade en rebellisk grupp från Bolivia till just Oyacachi. Ett vackert ställe med iskall vind och varma källor att bada i.

Där samlades också styrelserna från alla distriktets kyrkor för en tid av gemenskap och information och samtal. Så på söndagen lämnade vi Oyacachi för besök i resten av församlingarna. Jag fick äran att besöka och predika i Cangahua, en dryg timma från Oyacachi på väg tillbaka till ”la panamericana” (vägen som korsar syd- och nordamerika). En välbesökt gudstjänst med en blandning av spanska och kichwa, naturligtvis en traditionell kichwa-kör med indiankvinnor som sjöng. Efter gudstjänsten bjöds det på traditionsenligt marsvin innan jag återvände mot Chaco.

Så intressant att det lilla landet Ecuador kan innehålla en sådan blandning av kulturer och språk, skillnaden mellan indianbyarna i bergen och t.ex. kuststaden Guayaquil är milsvid. Men i skillnaderna finns mycket välsignelse och jag är tacksam över allt det vi får vara med om. Mycket som lätt blir vardag men egentligen är helt fantastiskt.

//Petter