There will be blood: Nyhetsbrev från familjen Hermansson, juli 2011

Har ni sett filmen There will be blood? En våldsam film som handlar om nybyggare som letar olja i Kalifornien för länge sedan, deras strider och deras liv. Chaco har sina likheter med filmen; Chaco är nybyggarland. Visserligen var det längesedan de flesta ”colonos” flyttade hit, många har funnits i byn sedan 30-60 år tillbaka. Men en känsla av nybyggarmark á la There will be blood infinner sig ibland, det förekommer fortfarande gränsstrider och genom historien har många sådana strider kämpats. Den sista veckan har dessutom alltför många personer lämnat jordelivet; en ung man dog när han skulle ta sig över floden Quijos, den provisoriska linbana han åkte på gav vika. En annan ung man dog i ett slagsmål, i fyllan. I torsdags hade vi en gudstjänst i den sörjande familjens hus. En kvinna dog häromdagen efter att ha tagit för mycket maskmedicin. Tyvärr brukade hon ta maskmedicin som var avsedd till kor, vilket nog inte gjorde saken bättre. I de flesta familjer finns saknaden efter anhöriga som dött i olyckor eller olika typer av brott. Det känns som att det hårda livet många lever skapar just hårda människor. Även om det finns ett relativt välmående Chaco så finns det samtidigt mycket lidande och problem.

Som kyrka lever vi med utmaningen att ge konkret hjälp till de många människor med behov vi möter, men också att låta evangeliet få förändra den hårdhet många vuxit upp med och gjort till sin. Vi söker tydligare brytpunkter, där evangeliet får sammanklinga med tjänandet av samhällets behov. Många, både i kyrkan och samhället har idén att kyrkan lever lite vid sidan av, utan att riktigt lägga sig i de världsliga problemen. Den idén vill vi ändra. Just nu undersöker vi framför allt två möjliga projekt med tydligt fokus på de problem vi ser i Chaco, där vi ser att kyrkan har en roll och att vi kan vara evangeliet troget. Men mer om det längre fram, när vi blir mer konkreta…

Invigning i Chontaloma

Ett till dödsfall nu i dagarna har också skakat om oss; en ung man från vår systerkyrka i USA drunkade i Lumbaqui, några timmar längre ner i djungeln. Han var här tillsammans med ett team för att hjälpa till med ett kyrkbygge. Var gärna med oss i bön för den sörjande familjen och de många berörda.

Juli månad har trots den senaste veckans händelse varit en festmånad. Vi invigde den nya kyrkolokalen med stor fest (se tidigare inlägg på vår blogg) och vi började med söndagsgudstjänster i Chontaloma, vår utpost, för en vecka sedan. Ett äldre par som vi har anställt kommer arbeta med den delen av församlingen.

Kyrkans dansgrupp var med

På invigningen var det runt 60 personer samlade, många nya. Dessutom har vi haft dop, vid ett tillfälle i Chaco med 11 ungdomar och en vecka senare i Sumaco där fem personer döptes. Då Petter är en av få ordinerade pastorer i distriktet blir det lite extrajobb i andra församlingar. Ett bröllop blev det också, ett svensk-ecuatorianskt sådant i Santa Rosa då Jennie och Edwin gifte sig i lördags. Båda var elever på Apg29 2005.

Vid ett besök i Tarapoa, församlingsplanteringen längre ned i djungeln, passade vi på att turista en dag. Efter några timmar i kanot kom vi fram till de stora lagunerna i Cuyabeno. Tyvärr såg vi varken sötvattensdelfiner eller anakonda, båda vanligt förekommande. Men en del apor och en riktigt fin dag tillsammans med Andreas föräldrar blev det. Nu i augusti försöker vi ta det lite lugnare, i september börjar årets upplaga av Apg29 och vi samlar krafter. Men behoven i kyrkan finns förstås, så vi får se hur lugn månaden blir.

Natanael på djungeltur

Tack för hälsningar och förböner!

//Natanael, Andrea & Petter