Uppståndelsens hopp: Nyhetsbrev från familjen Hermansson i Ecuador, april 2011

Tiden flyger fram, ytterligare en månad har gått. För vår del har har det varit en ganska intensiv månad i kyrkan. Vi firade påsk med en ordentlig långfredagspredikan om Jesu sju ord på korset, som man ofta gör här i Ecuador. Vi fortsätter också stärka arbetet i kyrkan och nu har vi startat cellgrupper på några platser i Chaco. En vanlig vecka ser ut ungefär såhär;

Måndag – vila

Tisdag – lärjungaträning med ungdomsledare och lovsångsgruppen

Onsdag – gudstjänst i Chontaloma

Torsdag – bibelstudium och bön

Fredag – kvinnomöte och cellgrupper

Lördag – scout, dopundervisning och gudstjänst

Söndag – tonårsgrupp, ungdomsgrupp och gudstjänst

Dessutom klämmer vi in en hel del hembesök, framför allt hos de många som de senaste åren har lämnat kyrkan. I kyrkan pågår också andra aktiviteter som vi inte deltar i, till exempel den dansgrupp som nyligen startats.

Två positiva saker bland veckoaktiviteterna är gudstjänsten i Chontaloma (Tjåntalåma) och dopundervisningen. Chontaloma är ett kvarter i Chaco där kyrkan sedan ca 20 år har en liten kyrkobyggnad. När vi kom hit i januari samlades 5 – 10 personer på gudstjänsterna men sista tiden har fler tillkommit, nu är det ofta runt 30 – 45 deltagare. Ett äldre pastorspar som nyligen flyttat hit hjälper till med predikan och vi tror att det kan bli riktigt bra med deras förstärkning, Gud vill mer med Chontaloma. Be gärna för detta. Dopundervisning startar nu inför dopen vi kommer ha den 10 juli. Runt 20 personer har anmält sig och vi hoppas alla kan fullfölja.

Arbetet med Distrito Región Amazonica (distriktet inom Pactokyrkan där vi finns) är också spännande. Under påskhelgen hade vi en gemensam gudstjänst och en marsch i Baeza, en stad i närheten. Runt 300-400 personer samlades och proklamerade att Jesus uppstått. Det blev en stark stund i en stad som förr i tiden försökte jagade iväg ”evangélicos” med stenar och bensin. Den 15 maj gör vi en liknande marsch i Chaco. Vi har också besökt andra kyrkor, en sväng till Sumaco (se vår blogg) samt ett distriktsmöte i Gonzalo Pizarro.

Marsch i Baeza

Som vanligt blev det också några resor till Quito denna månad, Andrea fortsätter arbetet i FACE (kyrkans stiftelse för samhällsutveckling), och Petter har varit med i planeringen av Apg29 samt på möte med det teologiska seminariets styrelse. Seminariet jobbar med ett program för att få fram nya pastorer som känns intressant. Under en tid har seminariet bara haft distansutbildning på ganska grundlig nivå, utan att ge djupare teologisk utbildning. Vi vill nu använda oss av de existerande teologiska seminarierna runtomkring och skicka våra ungdomar dit men med en tydlig koppling till Pactokyrkan. Som vi nämnt i tidigare nyhetsbrev så finns redan fyra ungdomar på SEMISUD (ett av Latinamerikas bättre seminarier) och Petter har ett ansvar att besöka dem ibland för stöd och samtal.

Som familj har vi haft en fin månad. Vi har bytt bostad, från en ganska liten och fuktig lägenhet till en nybyggd övervåning som är stor och fräsch. Lite väl lyxigt känns det som, men en stor välsignelse för oss. Natanael är så nöjd med de stora ytorna han kan leka på, både inomhus och utomhus, då vi bor lite utanför Chaco på en bondgård.

Natanael i sanden

Dessutom tog vi en vecka ledigt och avslutade månaden i Montecristi på kusten, där Andreas  familj bor. Sköna dagar med familj och vänner samt lite playa och välbehövlig vila.

Tack för alla förböner och hälsningar!

//Andrea, Petter & Natanael

Kyrkan i Chaco