Chaqueños; Nyhetsbrev från familjen Hermansson i Ecuador, Februari 2011

I mitten av februari, efter viss fördröjning, gick så flyttlasset till Chaco. Vi fyllde en mellanstor lastbil med möbler och saker vi hittade i missionens förråd i Quito och så blev vi ”chaqueños”, chacobor. Vi har en tillfällig lägenhet mitt i staden, en bra men ganska liten lägenhet. Det är bottenplan så det blir fuktigare än en andravåning, men det verkar inte påverka så mycket. Natanael mår fint men vill nog ha mer plats att krypa och gå på. Ibland försöker han klättra upp i sin vagn, för att visa att det är dags att gå ut en sväng. Om en månad, i början av april, ska vår nya lägenhet vara klar. Det blir en andravåning med mer plats att krypa på, så det ser vi fram emot.
Vi börjar komma in mer och mer i arbetet i kyrkan, men fortfarande är det svårt att veta vem som är vem. Många besöker gudstjänsterna utan att vara engagerade i mer av kyrkans arbete, så då blir det svårare att lära känna varandra. Vi har börjat med lärjungaträning med alla ungdomar som är i ledarskap eller leder lovsång, så varje tisdag samlar vi 10-12 ungdomar hemma i den lilla lägenheten. Det finns stora behov av besök hemma hos många medlemmar, en del som behöver uppmuntran eller har svåra situationer av sjukdom att kämpa med. Det har också varit en svår tid i församlingen med viss splittring, grupper som har lämnat församlingen och startat egna små kyrkor. Sådant är sällan sunt i en församling och beror ofta på missnöje eller sökande efter något häftigare. För vår församling är båda orsakerna aktuella.
I Latinamerika pågår en stark neopentecostal tillväxt, grupper som fokuserar mycket på Helig Andes manifestationer och tyvärr går vilse ibland. Det viktigaste blir att folk kommer i extas och skriker mycket, viktigare än vad Bibeln egentligen säger. I hela den vevan uppstår också många avarter och sekter och ofta handlar det dessutom om makt och pengar. I lilla Chaco finns i alla fall sex eller sju religiösa grupper, förutom katolska kyrkan och vår församling.
Under denna månad har vi också rest en del, några gånger till Quito för olika sammanträden med kyrkan, och under sista helgen i februari så åkte vi ner mot kusten till staden Santo Domingo för Iglesia del Pactos årsmöte. Det var några fina dagar med förhandlingar och gudstjänster, men också med ganska heta diskussioner ibland. Det togs beslut om att skapa ett nytt distrikt inom kyrkan, Manabídistriktet. Väldigt kul tycker vi, som vet hur mycket Andreas pappa Silvio och andra pastorer i Manabí har kämpat för detta. Dessutom blev vår vän Mauro Mero äntligen ordinerad, efter många års arbete. I Ecuador är ordination till pastor en hedersbetygelse för förtjänstfullt arbete, istället för ett godkännande att börja arbete, som det är i Sverige.
Redan dagen efter blev Mauro invald i pastorsrådet, tillsammans med Leslie Ron och Petter. Pastorsrådet består av sex pastorer som har i uppgift att hjälpa församlingar och pastorer runt om i landet när det uppstår konflikter och även annars stödja och uppmuntra. För Petter var det en överraskning att så pass många röstade på honom, men efter tidigare arbete med Apg29 så vet många vem han är. Andrea blev föreslagen som kassör för kyrkan, men tackade nej med tanke på hur mycket arbete det skulle innebära. Vårt primära fokus är den lokala församlingen i Chaco, och här finns det mycket att göra.

Tack för era fortsatta förböner, be framför allt om vishet i allt arbete här i församlingen.
//Andrea, Petter & Natanael

• http://www.facebook.com/people/Magnus-Larsson/100000010914425 Magnus Larsson

Hej! Tack för ett fint brev med mycket info. Härligt Petter, att läsa om dina slutsatser om församlingen och olika rörelser. Mycket som är svårt förstår jag men jag tycker du verkar vara mycket vis, men det klart det visste jag redan.
    Kram från Magnus med familj