Tack för ert bidrag, samer!

Fortfarande behöver vi vara på alerten när det gäller diskriminering och kränkning av samer. Alltför ofta hör jag kränkande och nedvärderande kommentarer om samer. Men synnerligen allvarligt är det när det är en folkvald politiker som fäller sådana kommentarer. Förra veckan var det Margaretha Vikman (S), kommunfullmäktigeledamot, som enligt uppgift sa i ett utbildningssammanhang: ”Lappar tycker jag inte om, de utnyttjar bara bidragssystem. Och förresten, finnarna som inte lärt sig svenska tycker jag heller inte om.” När jag läste artikeln i NSD blev jag chockad. Men ännu mer chockerande var att få reagerade på det och några applåderade.

Att Margaretha Vikman nu har lämnat sina uppdrag är väl den bästa lösningen för alla. Uttalandet vittnar om okunnighet och om en märklig människosyn. Att detta förkommer, och att många förblir tysta är skrämmande. Vi som kyrka måste å det starkaste fördöma uttalandet. Det är djupt kränkande för alla samer och finnar i vårt land. Förtrycket har tagit sig olika former genom århundradena. Men ännu finns det där. Låt oss vara vaksamma. Och tacka vår Gud för den fantastiska mångfald som finns bland oss människor.

Samer utnyttjar inte bidragssystemen på ett otillbörligt sätt, samer ger ett fantastiskt bidrag till våra länder i norr, och till vår kultur. Ett bidrag i form av traditioner, kunskap, kultur, språk och visdom. Tack, mina samiska vänner för ert bidrag – som jag med glädje tar emot!