Kärlekens väg

Nu är det snart dags för samisk gudstjänst i Umeå Hedlundakyrkan, 6 mars kl 11. Förberedelserna är i full gång. Det är en intressant uppgift att handskas med detta när en större del av deltagarna inte kommer att kunna samiska och de som kan, kommer att kunna olika varianter av samiska. Det kommer att användas i varje fall fyra språk i gudstjänsten, tre samiska plus svenska.

Just nu funderar jag på hur man skall tala om kärlekens väg, som är söndagens tema, i samisk kontext. Vi kan nog konstatera  att kyrkan inte har följt kärlekens väg alla gånger, i förhållande till samerna. Här gäller det att vara ödmjuk. Samtidigt är jag tacksam för att vi får nu en möjlighet att kunna sträcka ut en hand till ett folk som, med en samisk väns ord ”är ett litet folk som har det ganska svårt.” Att tillsammans kunna söka sig till den, som var alldeles ensam och hade det mycket svårt. Men som ville gå kärlekens väg, för både samers och svenskars skull.

Ja så sitter jag och funderar. Läser texterna. Varthän tankarna bär får vi veta på söndag, när predikan har hållits.  Det blir nog en rolig och spännande gudstjänst. Som Lena Nilsson med sin jojk kommer att sätta guldkant på. Tänk att få vara med i samiska veckan, så här i början. Att få bidra med något litet, skicka med något på färden på kärlekens väg. Bönen är att hela denna vecka skall vara till glädje och välsignelse för samer och andar som tar del av den. Under tiden kan du hitta mer på www.samiskaveckan.se