Julen är givandets tid

Sex av tio svenskar skänker pengar till välgörenhet inför jul. Enligt en ny Sifo-undersökning planerar 60 procent av svenskarna att ge pengar till välgörenhet.

När vi hjälper andra mår vi själva bättre, det kan man bevisa i neurovetenskapliga studier. När forskare studerar hjärnan med magnetröntgenkamera så har de sett att de områden i hjärnan som är relaterade till välbefinnande ”lyser upp” när vi skänker pengar.

Jag är naturligtvis för givandets tid med välgörenhet, insamlingar, kampanjer och artister i stödjande ”galor”. Jag tänker på nödvändigheten av detta för vårt egna internationella arbete ”Mirakelkampanjen”, Räddningsmissionen, Stadsmissionerna, Diakonia eller Sociala Missionen för att nämna några; Utan gradering och bara ett urval av goda exempel. Det finns så många som gör goda insatser. Men finns det inte en risk att vi betalar oss fria för att dämpa vår egna inre röst: Vad gör jag egentligen för andra och för de Jesus kallar mina minsta?

Vad händer i vår hjärna, och med vårt hjärta, när vi är givmilda och generösa med vår tid, engagemang eller praktisk omsorg. När vi inte skänker just pengar?

Vad ”lyser upp” då? Den viktigaste gåvan vi kan ge är att praktisera vår tro.

Vem vill bli forskningsobjekt? Jag själv, kanske….

 

Håkan Altemar, Halmstad