Tankar om tillväxtzoner

 

Efter besök på vårdcentral, röntgen och ortoped i olika ärenden har jag fått reda på att barn har tillväxtzoner i sina ben. Tillväxtzonerna finns i båda ändarna på alla avlånga ben i kroppen exempelvis lårbenen, vid fotleder och handleder. Tillväxtzonen är en ganska svag punkt i skelettet hos barn, därför är man lite extra uppmärksam på just dessa områden om barn har ramlat eller slagit sig på något sätt.

Jag berättade för en vän om mina funderingar om tillväxtzoner och hon svarade att egentligen bör alla vara rädda om sina tillväxtzoner. Inte bara växande barn och ungdomar. En personlig tillväxtzon kan ju vara något som man gör för rekreation eller för att må bra. Det kan vara sommarstugan, ett smultronställe, en förening, ett kompisgäng etc. En plats eller ett tillstånd där man får energi och en plats att växa som människa. Jag är glad att hon är min vän, det är en god tillväxtzon i mitt liv.

Att se människan, att vara en medvandrare, ge stöd och uppmuntran för den som behöver det, att vara med och skapa en trygg miljö både fysiskt och psykiskt, att se orättvisor och arbeta för att avskaffa dem är något av diakonins grund. Vi kan alla tillsammans bidra till att skapa goda tillväxtzoner bland både barn och vuxna, diakon eller ej.

 

 

Anneli D Morken