Bön och offerdag 10 mars

Den 10 mars 2013 är det för första gången bön- och offerdag för diakon- och pastorsutbildningen i Gemensam Framtid. Då vill diakon- och pastorskandidater, lärare och kanslipersonal ut i församlingarna. I våras var det en liknande bön- och offerdag i de tre bildarsamfunden, och vi besökte över 80 församlingar. Vilken glädje! Samarbetet mellan församlingarna och utbildningarna är livsviktigt.

Hör av er på en gång om ni vill ha besök den 10 mars eller någon helg i närheten.

De församlingar som vill ha besök av en diakonkandidat eller en lärare från Lidingö folkhögskola kontaktar Torbjörn Bådagård(torbjorn.badagard@ucl.se, tfn 08-636 23 65).

De församlingar som vill ha besök av en pastorskandidat eller en lärare från Teologiska högskolan, Stockholm (THS) kontaktar Rune W Dahlén (rune@ths.se eller Mosaiken, tfn 076-50 53 152).

Är det oväsentligt om det blir en diakon- eller pastorskandidat så meddela det, men även då ska ni ta kontakt med bara den ena av de två kontaktpersonerna.

Ju förr ni hör av er desto mer sannolikt att vi kan hjälpa er. Förfrågningar som kommer efter den 31 januari kan vara svårlösta.

Rune W Dahlén

KONFERENSER I HÖST

Jag vill göra er uppmärksamma på två viktiga samlingar i höst. Det är dels Sveriges Kristna Råds diakonikonferens 22-23 oktober i Smyrnakyrkan, Göteborg. Temat för konferensen är ”Makten och vanmakten”. För mer information och anmälan gå in på www.skr.org. Det kommer också att finnas information på www.gemensamframtid.se.

Det andra är en konferens den 18 oktober i Stockholm som Svenska kyrkan bjuder in till om ”Socialt företagande” – diakoni på ett nytt sätt. Konferensen ges i samverkan med Tillväxtverket, Coompanion, Kyrkornas EU-kontor samt Stockholms stift. Konferensen kommer att ge grundläggande kunskap och presentation av några exempel.För mer information och anmälan se www.svenskakyrkan.se under Socialt företagande.

Varför inte även tipsa om ärkebiskopens möte 2012, 16-17 november i Uppsala konsert och kongress, som handlar om Barn och Unga –  om barns kraft och förmåga, om barn i utsatta situationer och om barnets rätt till andlig utveckling. För mer information se www.svenskakyrkan.se eller maila Maria Södling maria.sodling@svenskakyrkan.se, tel; 018-16 97 67.

Hälsningar Marie Lindholm, diakonisekreterare

SPA FÖR SJÄLEN – NYTT NÄTVERK HAR BILDATS

Ett nytt nätverk bildades på kyrkokonferensen, nätverket Spa för själen, detta fantastiska redskap som fler och fler diakoner använder sig av för att erbjuda dagens ofta stressade människor en plats för eftertanke och stillhet. Effektivitet, ständiga ljud, vikten av att alltid vara nåbar, ja många lever under press för att få livspusslet att gå ihop och detta gör det svårt för oss att lyssna inåt.

Lasse Svensson talade i söndagens predikan på Kyrkokonferensen om hur mycket som trängs i våra liv och ska få plats. Hur samhället går allt snabbare och nuet blir allt kortare, informationsflödet fullkomligt dränker oss, sa han och känslan blir tydlig, jag räcker inte till. Så står depressionen för dörren, vår tids troligen snabbast växande folksjukdom och han fortsätter ofta finns svaret i vår tids snabbast växande industri – underhållningsindustrin – man jagar ”feel good” istället för ”feel God” och han frågar sig; Hur ger vi utrymme för växt i detta myller? Och det är just vad Spa för själen vill vara - en plats att stanna upp och ge rum för mötet med Guds kärlek. I Spa för själen får vi stanna upp en stund mitt i vardagen och lyssna inåt – Gud talar i tystnaden.

Spa för själens arbetsgrupp består av Kerstin Renöfelt, sjukhusdiakon i Bollnäs, Lena Hilding-Carlsson, församlingsföreståndare och diakon i Älmhult, Monica Thorängen-Hjelm, vik. församlingsföreståndare och diakon i Kil, Britt-Marie Magnedahl, diakon i Östhammar, Ann-Louise Tjerneld, diakonistuderande på Lidingö och Marie Lindholm, diakonisekreterare. Vi kommer att synas på diakonibloggen och på Facebook. Vad detta kommer att leda till vet vi inte, vi vill dela med oss av goda idéer och tankar kring detta och kanske även träffas framöver. Är du intresserad av detta ta kontakt med någon av oss.

Marie Lindholm, diakonisekreterare

 

Hoppas vi ses i Linköping!

Det är tidig morgon och jag ska snart ta tåget till Linköping. Där är en historisk kyrkokonferens på många sätt. Ett sätt är att det kommer ordineras fler diakoner än pastorer. Är det något Gud försöker säga med det?
Jag vill säga Grattis till Annika, Eva, Ulrika, Lilian, Ragnhild, Helena, Anna, Marianne, Iréne, Eva, Charlotte, Maria och Anna! Ni är fantastiska, modiga kvinnor som har bejakat er kallelse.
Till kyrkan och alla församlingar vill jag säga: Ta tillvara den kompetens dessa diakoner har och sätt dem i tjänst!
Jag vill inte sätta diakoner mot pastorer, alla tjänster behövs i Guds rike. Men en pastor måste ha en tjänst för att bli ordinerad, det gäller inte för diakonerna. Jag vet inte hur många av årets diakonkandidater som har tjänst, hoppas det är många, men det brukar det inte vara.
Det finns församlingar som satsar på diakoner, det känns hoppfullt. Min önskan är att fler ska följa efter, för frågan är vad Gud menar med att kalla så många diakoner?

KYRKOKONFERENSEN

Nu står vi i startgroparna till Kyrkokonferensen. En ovanlig och spännande kyrkokonferens då något helt nytt börjar. Jag ser fram emot att träffa många diakoner, hoppas du anmält dig till lunchen med Diakonernas Riksförbund på fredag t.ex. och att vi ses på lite olika andra platser.

Det känns speciellt att det i år är fler diakoner än pastorer som ska ordineras, hela 12 diakoner och 9 pastorer i Svenska Missionskyrkan. Bed gärna för de som ska ordineras och för hela konferensen att Guds Ande får verka och att Guds rike får utbredas ännu en liten bit.

Vi ses, Marie Lindholm, diakonisekreterare

Varför i hela världen är jag diakon!?

I snart åtta år har jag varit diakon och emellanåt får jag frågan vad en diakon gör och varför jag har valt att bli det.

Den här helgen är jag i Vännäs på ungdomskonferensen Någonting större och equmenias riksstämma. Och här, mitt bland mängder av ungdomar, har jag verkligen blivit påmind om varför jag gör det jag gör.

Jag är diakon av två skäl:

Jag får ta emot Guds kärlek genom människor jag möter.

Jag får dela med mig av Guds kärlek till andra människor.

Ja, det är flummigt. Det säger varken tydligt vad jag gör eller tydligt varför. Men det är de allra främsta orsakerna. Det finns så mycket människor som behöver få kärlek och den kärlek jag har fått från Gud den är så stor att jag bara inte kan låta bli att dela med mig.

Jag lyckas verkligen inte alltid och det finns så otroligt mycket mer att göra. Men små steg framåt, är det jag klarar.

Kanske känner du en kallelse att få sprida Guds kärlek! Kanske är diakon något för dig?
 

 

DIAKONSKJORTOR

PASSA PÅ!!!

Gummessons utförsäljning är inne i slutskedet och de säljer diakonskjortor även nästa vecka, vecka 17 för endast 130:- styck (ordinarie pris 650:-). Det är dock stängt på tisdagen den 24 april. Men för dig som har möjlighet, passa på att fynda. Vid frågor kontakta David på Gummessons tel: 08 – 674 07 90.

Marie Lindholm/Diakonisekreterare

Det händer något när vi möts

Vi är några stycken som träffas varannan torsdag kväll. När vi började under hösten var ambitionen att ha en rejäl läsning och reflektion av Jim Wallis bok Agenda för en hoppfull värld. Den är spännande och utmanande för oss som individer, men naturligtvis som församling och kyrka.

Vid första träffen berättade vi kort om varför var och en ville vara med, ambitioner, motiv och eventuella drömmar. Redan från början antog vi hållningen att det här ska inte bara vara en grupp som möts för sin egen utvecklings skull, utan vad kan vi engagera oss för i vårt samhälle. Vi har trevligt, har spänstiga diskussioner, fikar och har olika synsätt: men vi lyssnar verkligen på varandra och dragits med av varandras behov och olika engagemang.

Några exempel:

”Agendagruppen” (som vi kallas) har aktivt deltagit i politikerutfrågning kring samhällsbyggnad och miljöfrågor. Gruppen har också arrangerat en hearing på Internationella kvinnodagen kring våld i nära relationer med involverade politiker, socialnämnd, Brottsofferjouren och andra inblandade parter. Någon satte upp inbjudan på alla vårdcentraler, en annan på Högskolan och ICA Maxi. En tredje på biblioteket och på Akuten. En fjärde har lämnat inbjudan till ännu fler bibliotek,,,,,

Varför skriver jag om detta? Försöker jag lyfta fram oss och ”tycka att vi är duktiga”? Nej, nej. Verkligen inte. Men goda exempel kan inspirera. Min tro är att detta bara är början på vårt nytända engagemang.

Möt varandra och ta del av den andre, släpp in den andre i ditt liv och tillåt andra bli en del av ditt liv och det du brinner för. Något händer när vi möts, och våga vara en medskapare av en Hoppfullare värld.

Håkan Altemar

Våld i nära relationer – barn och unga berättar

En skrift om våld i nära relationer där barn och unga berättar. Dessa barn finns mitt ibland oss, också i kyrkan. Hur stödjer vi? Läs denna viktiga skrift från barnombudsmannen.

www.barnombudsmannen.se/global/publikationer/signaler2012.pdf

Marie Lindholm, diakonisekreterare

Release av Diakonins månad 2012 – Brobygge – om solidaritet mellan generationer

Är just hemkommen från releasen av Diakonins månad som gick av stapeln idag i Andreaskyrkan på söder i Stockholm. Det var en mycket inspirerande och givande samling där bland andra Sten-Gunnar Hedin och Johan Arenius medverkade och Staffan Skarrie framförde sin egen skrivna sång – När som livet smalnar av (som också finns med i häftet). Rubriken på materialet i år är Brobygge – om solidaritet mellan generationer. Diakonins månad är i september med start söndagen den 2 september, då kyrkoårets texter handlar om Medmänniskan. Temat kan självklart användas hela året. Inspirationsmaterialet kommer att skickas ut till pastorer och diakoner i tjänst i Gemensam Framtid. Materialet finns också att laddas ner på www.skr.org Inspirationshäftet är fyllt av härliga bilder och lättillgängliga texter.

Marie Lindholm, diakonisekreterare

Sida 1 av 612345»...Last »